Generalno

Program

O nama

 

Mladež Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH je samostalna,suvremena, proeuropska i demokršćanska organizacija mladih koja djeluje unutar HDZ BiH.  Mladež HDZ BiH okuplja hrvatsku i drugu mladež s područja Bosne i Hercegovine sa svrhom profiliranja i izgradnje stranački opredijeljenih mladih ljudi, a svoje djelovanje temelji na Programu HDZ BiH i Programskoj deklaraciji koju sama donosi.  Među Hrvatima Bosne i Hercegovine Mladež HDZ BiHnajmasovnija je i najjača politička organizacija mladih te je jedna od najorganiziranijih političkih organizacija mladih u Bosni i Hercegovini.

Mladež Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH pridruženi je član Mladeži Europske pučke stranke (YEPP).

Kroz svoje političko djelovanje zalažemo  se za BiH kao složenu, zajedničku državu u kojoj se poštuje trodioba vlasti, afirmira decentralizirani ustroj i razvoj lokalne samouprave. U svojoj Programskoj deklaraciji posebice smo iskazali opredjeljenje:

I. Za jednakopravni ustavno-pravni položaj hrvatskog naroda u BiH i izgradnju moderne i pravne države
II. Za očuvanje identiteta, povijesti, jezika, kulture, tradicije i vrijednosnih temelja hrvatskog naroda u BiH
III. Za odgovornu politiku razvoja BiH i politiku mladih
IV. Za Europsku budućnost BiH.

Humanitarne akcije, ekološki projekti, športska natjecanja, javne tribine samo su dio aktivnosti koje Mladež organizira diljem Bosne i Hercegovine. Bilo da su one lokalnog, regionalnog ili nacionalnog karaktera, cilj im je promicati vrijednosne temelje na kojima se temelji naš rad.

Otvoreno nastupamo i izražavamo mišljenje o svim bitnim pitanjima u Bosni i Hercegovini. Mladim ljudima takvo nešto nikada nije bilo lako, posebice u našem društvu u izazovnom vremenu u kojem živimo. Diljem svijeta mladi se svakodnevno bore za poboljšanje i očuvanje svojih prava. Njihovu sudbinu dijele i mladi u BiH koje prate problemi poput nezaposlenosti i niskog životnog standarda.Opredijeljeni za europsku budućnost Bosne i Hercegovine uvjereni smo da će članstvo u Europskoj uniji Bosni i Hercegovini dugoročno donijeti prosperitet i stabilnost.

Uz sve ove probleme hrvatski narod i dan danas nije riješio svoje nacionalno pitanje. U Bosni i Hercegovini temeljno pitanje koje se tiče opstanka hrvatskog naroda u BiH kao konstitutivnog je donošenje novog Ustava BiH koji će hrvatskom narodu omogućiti jednakopravan položaj s druga dva konstitutivna naroda. Stoga, Mladež HDZ BiH snažno podržava i promovira ustavna rješenja koje predlaže Hrvatska demokratska zajednica BiH, jer su ona preduvjet očuvanja BiH kao samoodržive i politički stabilne države, a samim tim i preduvjet svih reformi koje će u konačnici dovesti do kvalitetnijeg života mladih.

Organiziranje Mladeži HDZ BiH počelo je 1991., kada je HDZ BiH imenovao Zorana Tomića za povjerenika Mladeži s ciljem okupljanja mladih članova i ustrojavanje organizacije. 

U Konjicu je 14. ožujka 1992. održan prvi sastanak dvadesetak predstavnika Mladeži iz devet općina Herceg-Bosne, te je osnovana organizacija pod nazivom Mladež HDZ Herceg-Bosne, a za predsjednika izabran je Zoran Tomić.

Na 1. konvenciji održanoj 15. listopada 1994. organizacija dobiva ime Mladež Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine.

Konvencije i predsjednici Mladeži HDZ-a BiH:

Konjic, 14. ožujka 1992., Osnivačka skupština, predsjednik: Zoran Tomić

Mostar, 15. listopada 1994., 1. konvencija, predsjednik: Zoran Tomić

Sarajevo, 31. siječnja i 1. veljače 1997., 2. konvencija, predsjednik: Zdenko Lučić

Mostar, 23. listopada 1998., 3. konvencija, predsjednik: Dragan Meter

Kiseljak, 24. studenog,2001., 4. konvencija, predsjednik: Dragan Bagarić

Stolac, 28. veljače 2004., 5. konvencija, predsjednik: Franjo Jurić

Mostar, 23. rujna 2006. Programska konvencija

Mostar, 27. listopada 2007., 6. konvencija, predsjednik: Bojan Domić

Mostar, 18. prosinac 2010., 7. konvencija, predsjednik: Slaven Zeljko

Mostar, 23. veljače 2013, 8. konvencija, predsjednik: Vedran Kožul

Vitez, 30. kolovoza 2014., Programska konvencija

 

Mladež HDZ BiH danas djeluje kroz svoje temeljne, općinske, gradske, županijske, regionalne organizacije, organizaciju za Distrikt Brčko te središnja tijela Mladeži (Predsjedništvo,Središnji i Nadzorni odbor).

Predsjedništvo

Jakov Križanović - predsjednik
Stjepan Petrović - dopredsjednik
Stjepan Alilović - dopredsjednik
Ivan Šafradin - dopredsjednik
Nikola Šarić - dopredsjednik
Mario Brkan - tajnik
Darija Radić - rizničarka

Više članaka ...

  1. Općinski odbor

HDZ BiH krenuo s predstavljanjem kandida…

HDZ BiH krenuo s predstavljanjem kandidata u Vitezu

HDZ BIH u Vitezu zajedno s koalicijskim partnerima u Vitezu predstavio je kandidate za sve razine vlasti u temeljnim ograncima Nadioci i Šantići.

Read more

Posjet OŠ "Bila" i lokacijama …

Posjet OŠ "Bila" i lokacijama gdje su pripadnici OS BiH izvodili inženjerijske radove u Vitezu

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš u srijedu, 12. rujna 2018. godine na poziv ravnatelja Vinka Bošnjaka posjetila je Osnovnu školu „Bila“ u Vitezu, a zatim i lokacije na kojima su...

Read more

Sajević najaktivniji zastupnik u Saboru …

Sajević najaktivniji zastupnik u Saboru ŽSB u protekle četiri godine

Tijekom protekle četiri godine prema podacima Centra civilnih inicijativa (CCI), Ivan Sajević iz Viteza, zastupnik HDZ-a BIH u Saboru SBŽ-a, najaktivniji je zastupnik u ovom najvišem zakonodavnom tijelu u središnjoj...

Read more