Program

O nama

 

Mladež Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH je samostalna,suvremena, proeuropska i demokršćanska organizacija mladih koja djeluje unutar HDZ BiH.  Mladež HDZ BiH okuplja hrvatsku i drugu mladež s područja Bosne i Hercegovine sa svrhom profiliranja i izgradnje stranački opredijeljenih mladih ljudi, a svoje djelovanje temelji na Programu HDZ BiH i Programskoj deklaraciji koju sama donosi.  Među Hrvatima Bosne i Hercegovine Mladež HDZ BiHnajmasovnija je i najjača politička organizacija mladih te je jedna od najorganiziranijih političkih organizacija mladih u Bosni i Hercegovini.

Mladež Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH pridruženi je član Mladeži Europske pučke stranke (YEPP).

Kroz svoje političko djelovanje zalažemo  se za BiH kao složenu, zajedničku državu u kojoj se poštuje trodioba vlasti, afirmira decentralizirani ustroj i razvoj lokalne samouprave. U svojoj Programskoj deklaraciji posebice smo iskazali opredjeljenje:

I. Za jednakopravni ustavno-pravni položaj hrvatskog naroda u BiH i izgradnju moderne i pravne države
II. Za očuvanje identiteta, povijesti, jezika, kulture, tradicije i vrijednosnih temelja hrvatskog naroda u BiH
III. Za odgovornu politiku razvoja BiH i politiku mladih
IV. Za Europsku budućnost BiH.

Humanitarne akcije, ekološki projekti, športska natjecanja, javne tribine samo su dio aktivnosti koje Mladež organizira diljem Bosne i Hercegovine. Bilo da su one lokalnog, regionalnog ili nacionalnog karaktera, cilj im je promicati vrijednosne temelje na kojima se temelji naš rad.

Otvoreno nastupamo i izražavamo mišljenje o svim bitnim pitanjima u Bosni i Hercegovini. Mladim ljudima takvo nešto nikada nije bilo lako, posebice u našem društvu u izazovnom vremenu u kojem živimo. Diljem svijeta mladi se svakodnevno bore za poboljšanje i očuvanje svojih prava. Njihovu sudbinu dijele i mladi u BiH koje prate problemi poput nezaposlenosti i niskog životnog standarda.Opredijeljeni za europsku budućnost Bosne i Hercegovine uvjereni smo da će članstvo u Europskoj uniji Bosni i Hercegovini dugoročno donijeti prosperitet i stabilnost.

Uz sve ove probleme hrvatski narod i dan danas nije riješio svoje nacionalno pitanje. U Bosni i Hercegovini temeljno pitanje koje se tiče opstanka hrvatskog naroda u BiH kao konstitutivnog je donošenje novog Ustava BiH koji će hrvatskom narodu omogućiti jednakopravan položaj s druga dva konstitutivna naroda. Stoga, Mladež HDZ BiH snažno podržava i promovira ustavna rješenja koje predlaže Hrvatska demokratska zajednica BiH, jer su ona preduvjet očuvanja BiH kao samoodržive i politički stabilne države, a samim tim i preduvjet svih reformi koje će u konačnici dovesti do kvalitetnijeg života mladih.

Organiziranje Mladeži HDZ BiH počelo je 1991., kada je HDZ BiH imenovao Zorana Tomića za povjerenika Mladeži s ciljem okupljanja mladih članova i ustrojavanje organizacije. 

U Konjicu je 14. ožujka 1992. održan prvi sastanak dvadesetak predstavnika Mladeži iz devet općina Herceg-Bosne, te je osnovana organizacija pod nazivom Mladež HDZ Herceg-Bosne, a za predsjednika izabran je Zoran Tomić.

Na 1. konvenciji održanoj 15. listopada 1994. organizacija dobiva ime Mladež Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine.

Konvencije i predsjednici Mladeži HDZ-a BiH:

Konjic, 14. ožujka 1992., Osnivačka skupština, predsjednik: Zoran Tomić

Mostar, 15. listopada 1994., 1. konvencija, predsjednik: Zoran Tomić

Sarajevo, 31. siječnja i 1. veljače 1997., 2. konvencija, predsjednik: Zdenko Lučić

Mostar, 23. listopada 1998., 3. konvencija, predsjednik: Dragan Meter

Kiseljak, 24. studenog,2001., 4. konvencija, predsjednik: Dragan Bagarić

Stolac, 28. veljače 2004., 5. konvencija, predsjednik: Franjo Jurić

Mostar, 23. rujna 2006. Programska konvencija

Mostar, 27. listopada 2007., 6. konvencija, predsjednik: Bojan Domić

Mostar, 18. prosinac 2010., 7. konvencija, predsjednik: Slaven Zeljko

Mostar, 23. veljače 2013, 8. konvencija, predsjednik: Vedran Kožul

Vitez, 30. kolovoza 2014., Programska konvencija

 

Mladež HDZ BiH danas djeluje kroz svoje temeljne, općinske, gradske, županijske, regionalne organizacije, organizaciju za Distrikt Brčko te središnja tijela Mladeži (Predsjedništvo,Središnji i Nadzorni odbor).

U Vitezu održane Sportske igre Mladeži H…

U Vitezu održane Sportske igre Mladeži HDZ BiH ŽSB

Na Sportsko- rekreacijskom centru „Romari“ u Vitezu u subotu 23. rujna 2017. godine održane su 6. Sportske igre Mladeži HDZ BiH Županije Središnja Bosna. Na ovogodišnjim igrama okupilo se više od...

Read more

Obilježena obljetnica utemeljenja Vitešk…

Obilježena obljetnica utemeljenja Viteške brigade HVO

Svečano, dostojanstveno i skromno predstavnici udruga dragovoljaca i veterana domovinskoga rata Viteza udruženo sa zapovjednicima bojni i satnija, te zapovjedništva, u nedjelju su obilježili dvadeset i šestu obljetnicu utemeljenja Viteške...

Read more

Predsjedništvo OO HDZ BiH Vitez održalo …

Predsjedništvo OO HDZ BiH Vitez održalo sjednicu s Klubom vijećnika

Predsjedništvo Općinskog odbora HDZ BiH Vitez održalo je ovoga tjedna sjednicu koja je bila proširena s članovima Kluba vijećnika, te ravnateljima JU Gradska knjižnica i Dječji vrtić.

Read more