Boris Marjanović: "Da li SDA-u i predsjedniku Tihiću treba biti na čast kada je sudjelovao u projektu sramoćenja hrvatskog naroda"

Predsjednik OO HDZ BiH Vitez prof. Boris Marjanović, zajedno s izaslanstvom OO HDZ-a BiH Vitez, prisustvovao je donatorskoj večeri pod nazivom ¨Prijatelji Posavini i drugim poplavljenim područjima¨ u Franšiznom centru BiH pod pokroviteljstvom Županijskog odbora HDZ-a BiH Županije Središnja Bosna (ŽSB), predsjedatelja Sabora ŽSB Josipa Kvasine i ministara u Vladi ŽSB imenovani na prijedlog HDZ-a BiH, u suradnji sa vladama i županijskim odborima HDZ-a BiH Hercegovačko- Neretvanske, Zapadnohercegovačke i Herceg-Bosanske županije.


Upitan da prokomentira izjavu općinskog načelnika Vitez, Advana Akeljića koji je izjavio da je prisustvo predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića na dočeku Darija Kordića u Busovači veličanje ratnog zločina i da to ne služi na čast HDZ-u i Draganu Čoviću te da to nije dobro za stranke koje baštine suživot, toleranciju i međuljudske odnose.
Predsjednik Marjanović je izjavio;
¨ Mislim kako je oko toga sve rečeno. Ratne 90-te godine Bosni i Hercegovini nisu donijele ništa dobroga, a spirala zla možda je i ponajviše zahvatila općinu Vitez. U našoj općini dogodili su se strašni ratni zločini na obje strane, a učinjenoj stvari nema lijeka. Međutim, ipak postoji stanovita distinkcija između podnesenih žrtava na hrvatskoj i bošnjačkoj strani. I dok je za Ahmiće odgovarao gotovo cijeli hrvatski vojni i politički vrh, a žrtve doživjele kakvu takvu satisfakciju u odnosu na stradale, ratni zločin počinjen u Križančevom Selu, Buhinim kućama, Osmica još uvijek čeka da bilo tko bude optužen, a o sudskom pravorijeku da i ne govorimo. Iz hrvatske perspektive Vitez je postao nova paradigma hrvatske muke i stradanja, ali i pravosudne nepravde kako na stranim tako i na domaćim sudovima nadležnim za ratni zločin. Bez imalo patetike, mislim kako je Vitez sa više od 600 hrvatskih žrtava i više stotina ranjenih ono što je Vukovar u okvirima Republike Hrvatske. Vitez je bosanskohercegovački Vukovar. U Busovači, gdje sam i sam bio, nije veličan zločin, štoviše, Dario Kordić je za govornicom na gradskom stadionu, Busovača, poslao poruke mira i tolerancije bez i jedne pogrdne riječi. Pozvao je lidere u BiH da napokon izgrade bosanskohercegovačko društvo po mjeri svih njenih naroda i da na tom putu sjednu za stol bez međunarodnih djelitelja pravde, koji su pokazali koliko znaju i umiju i dogovore se uvažavajući sve razlike među narodima koje su u istom momentu toliko velike, a tako lijepe. Nemojmo se ponašati po principu ¨ono što može Jupiter, ne može vo¨, i bošnajčki lideri su dočekivali svoje ratne vođe, koji su bivali optuženi za ratne zločine i presuđivani, pa se od svega toga nije radio medijski slučaj, napuhan senzacionalističkim aspektima, a izgleda da je trebao.
Danas 20 godina poslije rata, mislim da nije ni vrijeme ni način otvarati ratna siječanja posebno u sredini koja je tragediju rata doživjela na najgori mogući način. Mišljenja sam kako se svi mi zajedno trebamo okrenuti važnijim pitanjima, a to je izgradnja Bosne i Hercegovine po mjeri sva tri konstitutivna naroda i donošenje novog ustava BiH koji bi ustavne promjene i potvrdio. U tom smislu postavio bi pitanje gospodinu Akeljiću; Da li SDA-u i njenom predsjedniku Tihiću treba biti na čast kada je sudjelovao u projektu sramoćenja hrvatskog naroda. Jer svaki čovjek može pretrpjeti uvredu i bol i psovku, ali kada ti uzmu čast i dostojanstvo, kao što su uzeli Hrvatima izbacujući ih iz vlasti kao legalne i legitimne predstavnike hrvatskog naroda s više od 90% podrške birača, ako se smatra čovjekom to teško može pretrpjeti. Upravo se ekstremizmi različitih oblika i javljanju kada ti drugi svojim odlukama zatiru slobodu za koju si se časno i dostojanstveno borio¨.

Share

HDZ BiH krenuo s predstavljanjem kandida…

HDZ BiH krenuo s predstavljanjem kandidata u Vitezu

HDZ BIH u Vitezu zajedno s koalicijskim partnerima u Vitezu predstavio je kandidate za sve razine vlasti u temeljnim ograncima Nadioci i Šantići.

Read more

Posjet OŠ "Bila" i lokacijama …

Posjet OŠ "Bila" i lokacijama gdje su pripadnici OS BiH izvodili inženjerijske radove u Vitezu

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš u srijedu, 12. rujna 2018. godine na poziv ravnatelja Vinka Bošnjaka posjetila je Osnovnu školu „Bila“ u Vitezu, a zatim i lokacije na kojima su...

Read more

Sajević najaktivniji zastupnik u Saboru …

Sajević najaktivniji zastupnik u Saboru ŽSB u protekle četiri godine

Tijekom protekle četiri godine prema podacima Centra civilnih inicijativa (CCI), Ivan Sajević iz Viteza, zastupnik HDZ-a BIH u Saboru SBŽ-a, najaktivniji je zastupnik u ovom najvišem zakonodavnom tijelu u središnjoj...

Read more