Povijest

Hrvatska demokratska zajednica BIH narodna je stranka koja okuplja sve slojeve hrvatskoga naroda i drugih građana u BiH. Svoj program temelji na načelima kršćanske demokracije.

Hrvatska demokratska zajednica BIH nastala je kao izraz višestoljetne težnje hrvatskog naroda za ostvarenjem svoje nacionalne samobitnosti i opstojnosti u povijesnim okolnostima rušenja totalitarne komunističke vlasti, te kao izraz povijesnih težnji hrvatskoga naroda za ostvarivanjem demokracije, nacionalne slobode, jednakopravnosti i konstitutivnosti hrvatskoga naroda u BiH.

U Sarajevu 18. kolovoza 1990. godine održan je I. sabor Hrvatske demokratske zajednice BIH, II. sabor, 14.11. 1992. godine u Mostaru, III. sabor, 10.7.1994. godine u Mostaru, IV. sabor, 2.8. 1996. godine u Neumu, V. sabor, 16.5. 1998. godine u Mostaru, VI. sabor, 15.7. 2000. godine u Sarajevu, VII. sabor, 6.10. 2001. godine u Mostaru, VIII. sabor, 26. 4. 2003. godine u Mostaru, IX. sabor, 4.6. 2005. godine u Mostaru i X. sabor, 11. i 12. 7. 2007. godine u Mostaru.

HDZBiH je sudjelovala na svim izborima od 1991. godine do danas, i ostvarivala plebiscitarnu potporu hrvatskog naroda. Sudjelovala u vlasti od 1996. godine do 2000. godine kada je na nelegalan i nelegitiman način istjerana iz vlasti na državnoj i federalnoj razini, iako je i na tim izborima ostvarila plebiscitarnu potporu birača. Nakon parlamentarnih izbora 2002. godine, HDZBiH ponovno sudjeluje u tijelima vlasti od županijske do državne razine, a parlamentarna je stranka i od Općih izbora 2006. godine. Slično kao i 2000. godine HDZ BiH je 2010., iako pobjednik među hrvatskim narodom grubo izabčen iz vlasti, a pozicije koje ustavom pripadaju Hrvati zauzeli su oni koji nemaju hrvatski izborni legitimitet.

Na Općim izborima 2014. HDZ BiH uvjerljivo dominira kod Hrvata i onemogućuje zle namjere slabljenja hrvatskog naroda u političkom smislu, a 2014. godine, nakon 8 godina HRvati su ponovno izabrali svog legalnog i legitimnog člana Predsjedništva d. Dragana Čovića.

HDZ BiH u Vitezu kao svoju obljetnicu slavi 23. travnja, a 2015. obilježit će se 25 godina rada stranke u Vitezu. 

HDZ BiH krenuo s predstavljanjem kandida…

HDZ BiH krenuo s predstavljanjem kandidata u Vitezu

HDZ BIH u Vitezu zajedno s koalicijskim partnerima u Vitezu predstavio je kandidate za sve razine vlasti u temeljnim ograncima Nadioci i Šantići.

Read more

Posjet OŠ "Bila" i lokacijama …

Posjet OŠ "Bila" i lokacijama gdje su pripadnici OS BiH izvodili inženjerijske radove u Vitezu

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš u srijedu, 12. rujna 2018. godine na poziv ravnatelja Vinka Bošnjaka posjetila je Osnovnu školu „Bila“ u Vitezu, a zatim i lokacije na kojima su...

Read more

Sajević najaktivniji zastupnik u Saboru …

Sajević najaktivniji zastupnik u Saboru ŽSB u protekle četiri godine

Tijekom protekle četiri godine prema podacima Centra civilnih inicijativa (CCI), Ivan Sajević iz Viteza, zastupnik HDZ-a BIH u Saboru SBŽ-a, najaktivniji je zastupnik u ovom najvišem zakonodavnom tijelu u središnjoj...

Read more