Povijest

Hrvatska demokratska zajednica BIH narodna je stranka koja okuplja sve slojeve hrvatskoga naroda i drugih građana u BiH. Svoj program temelji na načelima kršćanske demokracije.

Hrvatska demokratska zajednica BIH nastala je kao izraz višestoljetne težnje hrvatskog naroda za ostvarenjem svoje nacionalne samobitnosti i opstojnosti u povijesnim okolnostima rušenja totalitarne komunističke vlasti, te kao izraz povijesnih težnji hrvatskoga naroda za ostvarivanjem demokracije, nacionalne slobode, jednakopravnosti i konstitutivnosti hrvatskoga naroda u BiH.

U Sarajevu 18. kolovoza 1990. godine održan je I. sabor Hrvatske demokratske zajednice BIH, II. sabor, 14.11. 1992. godine u Mostaru, III. sabor, 10.7.1994. godine u Mostaru, IV. sabor, 2.8. 1996. godine u Neumu, V. sabor, 16.5. 1998. godine u Mostaru, VI. sabor, 15.7. 2000. godine u Sarajevu, VII. sabor, 6.10. 2001. godine u Mostaru, VIII. sabor, 26. 4. 2003. godine u Mostaru, IX. sabor, 4.6. 2005. godine u Mostaru i X. sabor, 11. i 12. 7. 2007. godine u Mostaru.

HDZBiH je sudjelovala na svim izborima od 1991. godine do danas, i ostvarivala plebiscitarnu potporu hrvatskog naroda. Sudjelovala u vlasti od 1996. godine do 2000. godine kada je na nelegalan i nelegitiman način istjerana iz vlasti na državnoj i federalnoj razini, iako je i na tim izborima ostvarila plebiscitarnu potporu birača. Nakon parlamentarnih izbora 2002. godine, HDZBiH ponovno sudjeluje u tijelima vlasti od županijske do državne razine, a parlamentarna je stranka i od Općih izbora 2006. godine. Slično kao i 2000. godine HDZ BiH je 2010., iako pobjednik među hrvatskim narodom grubo izabčen iz vlasti, a pozicije koje ustavom pripadaju Hrvati zauzeli su oni koji nemaju hrvatski izborni legitimitet.

Na Općim izborima 2014. HDZ BiH uvjerljivo dominira kod Hrvata i onemogućuje zle namjere slabljenja hrvatskog naroda u političkom smislu, a 2014. godine, nakon 8 godina HRvati su ponovno izabrali svog legalnog i legitimnog člana Predsjedništva d. Dragana Čovića.

HDZ BiH u Vitezu kao svoju obljetnicu slavi 23. travnja, a 2015. obilježit će se 25 godina rada stranke u Vitezu. 

U Vitezu održane Sportske igre Mladeži H…

U Vitezu održane Sportske igre Mladeži HDZ BiH ŽSB

Na Sportsko- rekreacijskom centru „Romari“ u Vitezu u subotu 23. rujna 2017. godine održane su 6. Sportske igre Mladeži HDZ BiH Županije Središnja Bosna. Na ovogodišnjim igrama okupilo se više od...

Read more

Obilježena obljetnica utemeljenja Vitešk…

Obilježena obljetnica utemeljenja Viteške brigade HVO

Svečano, dostojanstveno i skromno predstavnici udruga dragovoljaca i veterana domovinskoga rata Viteza udruženo sa zapovjednicima bojni i satnija, te zapovjedništva, u nedjelju su obilježili dvadeset i šestu obljetnicu utemeljenja Viteške...

Read more

Predsjedništvo OO HDZ BiH Vitez održalo …

Predsjedništvo OO HDZ BiH Vitez održalo sjednicu s Klubom vijećnika

Predsjedništvo Općinskog odbora HDZ BiH Vitez održalo je ovoga tjedna sjednicu koja je bila proširena s članovima Kluba vijećnika, te ravnateljima JU Gradska knjižnica i Dječji vrtić.

Read more