24. obljetnica stradanja Hrvata u Buhinim Kućama

U naselju Buhine Kuće u Vitezu obilježena je obljetnica stradanja Hrvata u Buhinim Kućama 1994. godine.

 

Svetu misu zadušnicu predvodio je viteški župnik, fra Velimir Bavrka u mjesnom groblju Topala, gdje je i pokopan najveći broj žrtava u Buhinim Kućama.

Uoči svete mise brojna izaslanstva uz spomen- obilježje položila su vijence i upalila svijeće, a to je učinilo i izaslanstvo OO HDZ BiH Vitez na čelu s predsjednikom Općinskog odbora i zastupnikom u Zastupničkom domu Parlamenta F BiH Borisom Marjanovićem.

Naime, toga 9. siječnja pripadnici Armije R BiH probili su crte obrane u Buhinim Kućama i ubili 27 Hrvata među kojima je bilo žena i djece. Uz to zapaljeno i opljačkano na desetke kućanstava, a fotografije i video zapisi iz Buhinih Kuća obišli su cijeli svijet. Prema ocjeni analitičara ovaj dan je bio jedan od najtežnih u obrani opkoljene Lašvane doline.

Za masovna ubojstva i druge zločine u Buhinim Kućama, kao i za mnoga druga zlodjela počinjena nad Hrvatima na prostoru Viteza i Središnje Bosne nitko nije osuđen, te je jučer ponovno upućen apel svim nadležnim da u okviru vlastitih ovlasti učine sve kako bi odgovorni bili privedeni pred svjetlo pravde i odgovarali za sve počinjene zločine.

foto: vitez.info

Share

HDZ BiH krenuo s predstavljanjem kandida…

HDZ BiH krenuo s predstavljanjem kandidata u Vitezu

HDZ BIH u Vitezu zajedno s koalicijskim partnerima u Vitezu predstavio je kandidate za sve razine vlasti u temeljnim ograncima Nadioci i Šantići.

Read more

Posjet OŠ "Bila" i lokacijama …

Posjet OŠ "Bila" i lokacijama gdje su pripadnici OS BiH izvodili inženjerijske radove u Vitezu

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš u srijedu, 12. rujna 2018. godine na poziv ravnatelja Vinka Bošnjaka posjetila je Osnovnu školu „Bila“ u Vitezu, a zatim i lokacije na kojima su...

Read more

Sajević najaktivniji zastupnik u Saboru …

Sajević najaktivniji zastupnik u Saboru ŽSB u protekle četiri godine

Tijekom protekle četiri godine prema podacima Centra civilnih inicijativa (CCI), Ivan Sajević iz Viteza, zastupnik HDZ-a BIH u Saboru SBŽ-a, najaktivniji je zastupnik u ovom najvišem zakonodavnom tijelu u središnjoj...

Read more