Dajana Maros (HDZ BiH): „Osobnim doprinosom lokalnoj, ali i široj zajednici možemo utjecati na povoljniju klimu i stvarati bolje uvjete života u sredini u kojoj živimo“

„Opravdati povjerenje glasača i voditi se potrebama istih“

Za vrijeme četverogodišnjeg mandata kao zastupnica u Županiji Središnja Bosna imala sam priliku sudjelovati u procesu donošenja izmjena i dopuna zakona kao i intervencijama kroz inicijative i zastupnička pitanja, stavljajući naglasak na aktualnu situaciju i svakodnevne probleme s kojima se susrećemo. Vođena potrebama glasača kroz svoje aktivnosti nastojala sam opravdati povjerenje istih.

„Realizacija projekta otvaranja odjela Općinskog suda Travnik u Vitezu za područje općina Vitez i Busovača“

U rujnu 2019. godine uputila sam zastupničko pitanje koje se ticalo realizacije projekta otvaranja odjela Općinskog suda Travnik u Vitezu za područje općina Vitez i Busovača koje bi riješilo otvaranje novih radnih mjesta kao i probleme svakodnevnih odlazaka iz Viteza ili Busovače ka Travniku i natrag. Uostalom, Vitez je nekada i imao odjeljenje Općinskog suda. U veljači 2022. godine na Saboru je donešena odluka za kupnju lokacije za smještaj sudskog odjela za Vitez i Busovaču. Vitez će rješavanjem ovoga pitanja dobiti i još jednu uređenu zgradu u samom središtu općine te je osim navedenih prednosti zasigurno i ovo jedna od tih.

„Problem obrazovanja i odlaska mladih“

Probleme u obrazovanju, zapošljavanju i slične teme kroz četiri godine mandata stavljala sam u fokus smatrajući da su od krucijalnog značaja za aktualnu situaciju u državi. Inicijativama da se omogući stipendirenje učenika koji odluče upisati deficitarna zanimanja, da se na završnoj godini studija najboljim studentima ponudi obavljanje pripravničkog staža kao i mogućnost stalnog zaposlenja, pokušalo se ukazati na neke od problema kada je u pitanju obrazovanje. Kada se govori o zapošljavanju, Služba za zapošljavanje Županije Središnja Bosna prepoznala je značaj inicijative da se uvedu dodatni alati u radu, u vidu radionica, informacija o tržištu rada, pripreme učenika završnih razreda za tržište te je u tekućoj godini započeo projekt edukacije završnih razreda srednjih škola. Prva radionioca održala se u SŠ „Vitez“ gdje su učenici imali priliku naučiti o pisanju kvalitetnog životopisa, kako pratiti natječaje za posao i prijaviti se na iste.

„Iznaći rješenje na koji način pomoći osobama starije životne dobi koji nemaju riješeno stambeno pitanje“

Kao aktivni član humanitarnih udruga i koordinator Neformalne udruge građana „Mladi za starije“ imala sam priliku posjetiti veliki broj starijih osoba kojima je potrebna socijalna pomoć. Na temelju tog iskustva primjetno je da još uvijek postoji određeni broj starijih osoba koji nisu trajno riješili stambeno pitanje. Uz teške životne uvjete ono što im dodatno otežava kvalitetu života jest činjenica da neriješeno stambeno pitanje uvelike doprinosi ionako lošoj financijskoj situaciji. Mali je broj osoba koji pripadaju naugroženijoj penzionerskoj populaciji, ali se ni u kojem slučaju ne bi smjeli osjećati isključeni iz društva, uz sve nedaće koje su ih kroz život snašle. Mišljenja sam da bi se ovom pitanju trebala ukazati veća važnost i iznaći rješenje, da li kroz mjere socijalnog stanovanja ili sufinanciranje naknade za iznajmljivanje stambenog pitanja. Neka od ovih pitanja i inicijativa su u procesu realizacije, a za neka uistinu vrijedi uložiti dodatni napor kako bi se prepoznala važnost i došla na red. Osobnim doprinosom lokalnoj, ali i široj zajednici možemo utjecati na povoljniju klimu i uvjete života u sredini u kojoj živimo. Svatko od nas bi trebao preuzeti odgovornost i ulogu koju imamo u društvu kako ne bismo dopustili da drugi odlučuju umjesto nas i kroje naše sudbine.