Igor Bošnjak (HDZ BiH): „Osigurati kvalitetnije uvjete za sportske aktivnosti, kako u Vitezu, tako i u Županiji Središnja Bosna“

„Veliki je broj sportskih kolektiva registriran, teško je zadovoljiti potrebe svakog od njih, ali uvjeti za baviti se sportom mogu i moraju biti bolji“

Bez sumnje, veliki broj klubova, sportskih kolektiva i udruženja postoji, kako na području Općine Vitez, tako i na području Županije Središnja Bosna. Također, poznato je i da je uključen veliki broj sportaša, koji iznimne rezultate ostvaruju na svim natjecanjima i kroz kolektivne sportove i kroz natjecanja sportaša pojedinaca u individualnom sportu. Vrijedi istaknuti da je značajan broj klubova koji igraju u najvišem rangu natjecanja u BiH, ali i u skladu sa ostvarenim rezultatima i europske utakmice.

„Olakšati i ubrzati prijave na javne pozive i kontrolirati utrošak sredstava“

Ono što smatram da bi unaprijedilo sport i sportske kolektive jest to da se olakšaju prijavni obrasci prilikom prijave na javne pozive. Ali, da ne bude da ta sredstva dođu i prođu bez kontrole, predlažem detaljnije kontrole prilikom pravdanja istih i za to ću se svakako u budućnosti i zalagati. Ono što zastupam u svojoj općini, što sam nebrojeno puta predložio, jesu kontrole rada svih sportskih kolektiva i pojedinaca, predlagao sam da budu najavljene i nenajavljene. Siguran sam da bi time uvelike pomogli nadležnim službama prilikom dodjele sredstava za rad, jer bi oni koji ne rade, sami sebe eliminirali iz daljnjih podrški. Također, bitno je prilagoditi termine i uvjete u dvoranama mladim sportašima. Kako zbog ranijih termina i obveza koje ih inače čekaju dok traje školska godina, a svjedoci smo u brojnim dvoranama diljem ŽSB da su uvjeti u istim ispod svake norme (temperatura, higijena, dotrajalost sportske opreme i rekvizita). Ističem sve unaprijed nabrojano, jer sport mora biti jednako dostupan svima i jer sudjelovanje u sportu i tjelesnoj aktivnosti može značajno pridonijeti kvaliteti života i razvoju te ugledu društva.

„Omogućiti potporu u educiranju trenera koji se prepoznaju da ulažu maksimalne napore u radu s djecom“

Najveći uspjeh kroz natjecanje u Ligi mladih ŽSB, a kada govorimo o našem Prvom košu bio je u sezonama 2014./2015. i 2019./2020., kada smo postali prvaci Lige mladih ŽSB. Također, veliko zadovoljstvo i ponos nam predstavlja činjenica da su prve košarkaške korake u Školi košarke “Prvi koš” Vitez načinili igrači i igračice koje su poslije postali reprezentativci BiH, ali i članovi ekipa prvaka BiH, kako u muškoj, tako i u ženskoj konkurenciji, u različitim starosnim uzrastima. Veliku važnost pridajem i posebnu težinu stavljam na edukaciju trenera, jer smatram da dovoljno educirani treneri s posjedovanjem visoke razine znanja s područja u kojem djeluju, mogu dati najviše od sebe. Bez obzira koju ulogu obnašate, od vas se traži izvrsnost u onome što radite, kako biste ostvarili željene rezultate, koji u konačnici pokreću cijelu momčad.