MARINA PENDEŠ (HDZ BiH); “Hrvati su neprekidno poniženi u svojoj vlastitoj domovini – mi imamo pravo na vlastiti subjektivitet i pravo odlučivati o svome predstavljanju!“

Hrvati u BiH su najkredibilniji partner Međunarodnoj zajednici – jedini istinski želimo euroatlantski put BiH i tome smo posvećeni

Mandat ministrice obrane BiH Marine Pendeš obilježen je najvećim iskoracima i potrebnim reformama na putu BiH prema euroatlantskim asocijacijama, odnosno ostvarivanju pretpostavki za aktivno članstvo BiH u NATO savezu. Uz to, predaja kredibilne aplikacije za članstvo u EU, koju je predao tadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović nizozemskom ministru vanjskih poslova Bertu Koendersu, bilo je jasno opredjeljenje i čvrsto jamstvo posvećenosti političkih predstavnika hrvatskog naroda na ostvarivanju ova dva, strateški veoma važna vanjsko-politička cilja BiH. U tom smislu hrvatski politički dužnosnici su imali najvidljiviju ulogu u afirmiranju euroatlantskih vrijednosti u BiH. Upravo u tom mandatu napravljen je najveći iskorak kada je u pitanju knjiženje perspektivne vojne imovine što je bio uvjet postavljen od partnera za aktiviranje akcijskog plana za članstvo u NATO-u. Također, nakon mnogo godina zastoja, konačno je, na inzistiranje hrvatskih dužnosnika, postignuta suglasnost za usvajanje strateškog dokumenta “Pregled obrane“.

„Aktivnim zalaganjem i doprinosom reformama hrvatskih političkih predstavnika u BiH, hrvatski narod se potvrdio kao kredibilan partner Međunarodnoj zajednici. Jedini smo iskreno i bez fige u džepu pokazali se iskrenim i dosljednim zapadnim partnerima, dok su neki drugi trudeći se svidjeti nekim centrima moći s istoka učinili da BiH ne napravi nikakav napredak i ostane posljednja država u regiji kada su zapadne perspektive u pitanju“, ističe u razgovoru Pendeš.

Hrvati u BiH nemaju “rezervnu državu“ – ovo je naša domovina i nećemo nikome dopustiti da polaže veća prava na nju

Međutim Pendeš ističe kako je danas najveći problem u BiH izostanak dogovora ključnih političkih aktera oko najvažnijih pitanja koji će odrediti njenu budućnost. Koliko god pokušavali zatvoriti poglavlja devedesetih godina prošlog stoljeća, činjenica je kako su danas sve političke strategije zapravo zoran prikaz logike o nastavku rata političkim sredstvima. To su one politike koje na maksimalistički način žele realizaciju svojih planova koje se ne uklapaju u viziju BiH onako kako je žele vidjeti druga dva naroda. Ovih dana možete čuti kako neki akteri na političkoj sceni u nedostatku sadržaja, kada se obraćaju svojim biračima vjerojatno potaknuti i nervozom oko svoje osobne političke budućnosti, šalju poruke koje radikaliziraju političku scenu. Simptomatično je kako takve poruke dolaze baš iz Sarajeva, baš od ljudi kojima je budućnost i opstanak BiH, tobože najvažnije političko pitanje. Svoje pristaše ohrabruju s tezom kako Bošnjaci nemaju rezervnu državu, te da će je braniti svim sredstvima pa neka znaju kako je na taj način nemaju ni Hrvati, ovo je naša domovina i nećemo nikome dopustiti da polaže veća prava na nju.

U mandatnom periodu koji je pred istekom, Marina Pendeš je obnašala dužnost izaslanici HDZ BiH u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, gdje je vrlo često bila i najglasniji predstavnik HDZ BiH u raspravama, braneći i zastupajući stavove o tome kako BiH ima budućnost samo ukoliko se hrvatski narod bude osjećao ravnopravno, ukoliko u potpunosti dođe do ostvarenja načela konstitutivnosti naroda te poštivanje daytonske i washingtonske ustavno-pravne i političke arhitekture države.

Nećemo dopustiti da drugi narod u BiH nad nama vlada na bilo kojem području – ideja građanske države je izvor svih zala u BiH!

„Građanske i tzv. probosanske stranke s umišljajem razvaljuju Bosnu i Hercegovinu promovirajući maksimalističke ciljeve bošnjačke većine u BiH. Najveća bošnjačka nacionalna stranka u tom pogledu potpuno se poistovjećuje s tzv. strankama građanske provenijencije. Njihovi zahtjevi u suprotnosti su sa političkim vizijama hrvatskog ali i srpskog naroda u BiH. Takve političke pozicije guraju BiH u permanentnu političku krizu gdje je dogovor i dijalog između političkih aktera nemoguć. Zanemarujući ustavnopravni ali i politički temelj BiH zasnovan u Daytonu i Washingtonu, te osporavanje prava hrvatskom narodu na ustavnu ravnopravnost i legitimno predstavljanje, upravo ti akteri ideju o građanskom uređenju ustoličuju kao komplot protiv Bosne i Hercegovine. Hrvati su jedan od najstarijih europskih naroda koji je dao svoj povijesni prilog europskoj uljudbi. Kao takav hrvatski narod ima pravo na vlastiti subjektivitet, ima pravo da odlučuje o svome predstavljanju, a ne da bude neprekidno ponižavan u svojoj vlastitoj domovini. Nećemo dopustiti da drugi narod u BiH nad nama vlada na bilo kojem području. Hrvati su suveren narod u BiH!

Svjedočimo opasnoj instrumentalizaciji i prljavoj manipulaciji onim biračkim tijelom koji bi trebao birati u ime Hrvata u BiH, a sve u službi ovih izbora i bespotrebnog podizanja nacionalnog naboja i tenzija. Tobožnjom borbom za ideje građanske države Hrvati u BiH su konstantno izloženi sotonizaciji političkog Sarajeva. Političko Sarajevo optužuje druge govoreći o podjelama, razvaljivanju BiH, osnivanju Herceg Bosne, a ignoriraju činjenicu kako je ideja građanske države u BiH bila uzrok za sva zla koja su se ovdje dogodila“, navodi Pendeš.

Politička kriza i oružani sukob u BiH devedesetih su bili prva izvedenica ideje građanske države

„Podsjetiti ću, uvjet za međunarodno priznanje BiH bio je održavanje referenduma i dogovor o ustavnim promjenama u BiH. Hrvati i Srbi nisu prihvaćali građanski model uređenja države, odnosno da BiH kao socijalistička republika bivše Jugoslavije nastavi egzistirati kao samostalna republika s novim ustavom ali bez konstitutivnosti naroda. Hrvati i Srbi su tražili federativno uređenje države na što je Alija Izetbegović pristao i stavio potpis ali s figom u džepu, čekao je međunarodno priznanje BiH da bi naknadno svoj potpis kao dogovor o ustavnom uređenju BiH kao uniji republika, povukao. Alijinim povlačenjem potpisa s dogovora o ustavnom uređenju BiH, kriza u BiH nije riješena političkim sredstvima već je nastavljen oružani sukob sa svim posljedicama rata koje su poznate. Dakle, s ovom vremenskom distancom mogu reći sljedeće, da je dogovor ostao, odnosno da Izetbegović nije povukao svoj potpis, oružanog sukoba ne bi ni bilo. Ne bi bilo ni Herceg-Bosne ni Republike Srpske. To su povijesne činjenice. Dakle politička kriza u BiH devedesetih godina koja su prerasli u oružani sukob i sva zla koja su se dogodila su prva izvedenica ideje o građanskoj državi u BiH. Dakle građanska država kao model uređenja BiH za Hrvate i Srbe nije prihvatljiva i ona se neće niti može dogoditi. Ideja građanske države, ne samo da je prljava, ona je i opasna. Onako kako te političke snage zamišljaju građansko uređenje države šalju nam poruke svaki dan, od kvalifikacija za UZP, procesuiranja ratnih zločina nad Hrvatima u Srednjoj Bosni, zloupotreba i lažnog predstavljanja u domovima naroda, broju zaposlenih Hrvata u federalnim i državnim institucijama“, ističe Pendeš

Izborni zakon trebao je biti kompromis i zametak kvalitetne suradnje bošnjačkog i hrvatskog naroda u BiH – kandidatkinja HNS-a za člana Predsjedništva BiH dobiti će plebiscitarnu podršku hrvatskog naroda

„Politički predstavnici hrvatskog naroda u BiH neće odustati od težnji za legitimnim predstavljanjem, kako u domovima naroda tako i u instituciji Predsjedništva BiH. Ovo je naša domovina i učiniti ćemo sve kako bi načelo ravnopravnosti hrvatskog naroda bilo u potpunosti zadovoljeno. Oko ovih pitanja vlada nepodijeljen stav svih stranaka sastavnica HNS-a u BiH. Dakle, oko tih pitanja vlada općenacionalni konsenzus i takva politička platforma iznijela je jednog kandidata za hrvatskog člana predsjedništva u osobi Borjane Krišto. Nema nikakve sumnje da će gospođa Krišto ostvariti apsolutnu podršku unutar hrvatskog nacionalnog političkog korpusa. Političke snage koje žele uspostaviti dominaciju nad Hrvatima u BiH suočiti će se s organiziranim hrvatskim odgovorom. Kandidatkinja HNS-a za člana Predsjedništva BiH dobiti će plebiscitarnu podršku hrvatskog naroda te će u potpunosti biti raskrinkana manipulacija političkog Sarajeva. Ukoliko su političke težnje iskreno usmjerene na izgradnju zajedničke nam domovine BiH, onda će dopustiti hrvatskom narodu u BiH da svoj politički stav na ovim izborima slobodno izrazi, bez nametanja izborne volje jer to je put u propast BiH“, zaključila je.