Matić: Naši interesi brane se u Županiji, Središnja Bosna je ključna za jednakopravnost Hrvata!

Nakon što posljednje tri i pol godine vrši dužnost ministra zdravstva i socijalne politike u Vladi ŽSB Anto Matić kandidat je za Sabor ove Županije, koju često nazivaju kralježnicom Bosne i Hercegovine. Tim povodom Anto Matić je, govoreći za medije izjavio:

Županija Središnja Bosna s pravom se naziva kralježnicom BiH jer ako je ovaj dio BiH, kojeg ravnopravno uređuju legitimno izabrani predstavnici konstitutivnih naroda, stabilan onda možemo očekivati stabilnosti i na drugim razinama u BiH. Zbog teške povijesti odnosa danas je međunacionalni odnos u Središnjoj Bosni i jako osjetljiv, a kao vlada i lokalni političari osobito smo se trudili voditi računa o pravilnom balansiranju u županijskim javnim tijelima. Na izborima pred nama naš, hrvatski narod mora ponovno poslati snažan i jasan odgovor, ma koliko se to činilo otrcanim jer su za nas svaki izbori sudbonosni. Svake četiri godine hrvatski narod mora masovnom izlaznošću i homogenizacijom obraniti svoja prava, pravo na upravljanje vlastitom sudbinom kako bi ostao suveren. Od vitalne je važnost da Hrvati samostalno u Središnjoj Bosni sami izaberu tri izaslanika u Dom naroda jer će upravo to definirati daljnju bitku za istinsku jednakopravnost u BiH koja se može ostvariti isključivo izbornom reformom poštivajući presude domaćih i međunarodnih sudova, a za što su hrvatski politički predstavnici na čelu s predsjednikom dr. Čovićem ponudili rješenja prihvatljiva i Venecijanskoj komisiji“.

Nakon tri i pol godine rada u Vladi vrijeme za procjenu učinjenog

Nakon tri i pol godine rada u Vladi Županije Središnja Bosna došlo je vrijeme da Vam položim račune. Da sažmemo što sam i kako radio, argumentirano analiziramo i ukažemo na ono što je dobro te naravno što je moglo i bolje. Naša Vlada trudila se da sve u Središnjoj Bosni održi stabilnost, posebno u važnim stupovima društva, gospodarstvu, obrazovanju, policiji, zdravstvu, sve u vremenu izazova koje naša generacija ne pamti, a to je vrijeme pandemijske krize, velikog broja oboljelih i umrlih uslijed posljedica zaraze koronavirusom. U tim, gotovo nemogućim, uvjetima održali smo zdravstveni i druge sustave u sustave u funkciji, a s nekoliko subvencija, koliko smo mogli, posebno zbog nepravedne raspodjele javnih prihoda, pomogli smo i naše gospodarstvenike. Kao Vitežanin nastojao sam posebno pomoći razvoju mjesta koje me iznjedrilo i lokalnoj vlasti biti produljena ruka u Travniku. Birači će reći 2. listopada jesam li tu ulogu opravdao, a osobno držim kako smo napravili snažan iskorak kako bi potrebe Viteza bile adekvatno prepoznate kroz potporu županijskih institucija. Istaknut ću kako smo osigurali potporu županije za gradnju cesta i uvođenje rasvjete u naše mjesne zajednice, a županijskim sredstvima, uz suradnju s Općinom obnovili smo Hrvatski dom u Vitezu, Policijsku stanicu i Dom zdravlja, Također, nakon godina neuspjeha uspjeli smo stvoriti sve uvjete da vratimo odjel općinskog suda u Vitez, a nismo zaboravili financirati i naše vjerske, braniteljske, kulturne, sportske i omladinske radnike i aktiviste“, nastavio je Matić i kazao kao Vitez uskoro dobiva županijske institucije.

Vraćamo sud u Vitez, osnažili smo kapacitete Doma zdravlja Vitez kojeg ćemo i dalje nadograditi

„Uz Odjel Općinskog suda u Vitezu će uskoro biti otvorena i nova županijska institucija, a to je Agencija za državnu službu ŽSB. Time po prvi puta nakon dvadeset godina Vitez dobiva županijske institucije što će našu općinu učiniti dinamičnijom i ugodnijom za vršenje svakodnevnih obveza, a time će se u gradu osigurati i dodatna ekonomska aktivnost. Veliki iskorak su napravili i kada je u pitanju Dom zdravlja u Vitezu koji je dobio i vanjski, vizualni identitet dostojan vremenu u kojemu živimo. Uz to nabavljen je ultrazvuk, rendgen, sanitetsko vozilo, digitalizacija mamografa, uveden je tim Obiteljske medicine i po prvi put od uspostavljanja povećali smo financiranje Doma zdravlja. U narednom vremenu krenut ćemo s izgradnjom nove lamele Doma zdravlja jer kvalitetna i dostupna zdravstvena skrb čini mjesto ugodnim i poželjnim za život“, kazao je Matić.

Svaka općina u Županiji je osnažila kapacitete zdravstvenih ustanova

Nema općine u našoj županiji u kojoj nismo djelovali progresivno kako bi zdravstvenu skrb unaprijedili. Tako smo izdvojili novac i pokrenuli program obnove voznog parke te je izvršena nabavka 10 sanitetskih vozila za naše općinske domove zdravlja. U Travniku smo otvorili onkologiju, bolnici u Novoj Biloj  i Travniku nabavili uređaje za magnetnu rezonancu , a RTG uređaje i za Jajce, Novi Travnik, Uskoplje, Kiseljak i Busovaču. To je samo mali dio onoga što je investirano u zdravstveni sustavu u ŽSB jer smo u razdoblju od kada sam ministar uložili više od 11 milijuna KM u jačanje kapaciteta i bolju opremljenost naših zdravstvenih ustanova“.

Upitan da pojasni na koji način se radilo na jačanju prava zdravstvenih osiguranika Matić je kazao:

Bolja prava osiguranika su realizirana tako da je Ministarstvo transferiralo sredstva za nabavku dijagnostičkih uređaja  za sve ustanove, s ciljem da osiguranici mogu što više dobiti usluga u sklopu svog zdravstvenog osiguranja. Vjerujemo da i zadovoljni uposlenici pružaju kvalitetniju uslugu osiguranicima kroz redovito povećavanje prava i potpisivanje kolektivnih ugovora. Također, redovito se prati i esencijalna lista lijekova s određenim proširenjima na listi ovisno o potrebama osiguranika ( plaćanje ampularnih lijekova), a radimo da kraja godine bude omogućeno da svi lijekovi koji su na listi budu dostupni kroz cijelu godinu. Izmijenili smo Pravilnik o ortopedskim pomagalima kojim se pojednostavilo ostvarivanje prava na ortopedsko pomagalo. Posebno sam ponosan na posljednju važnu objava iz moga ministarstva- nezaposlenim porodiljama 12 mjeseci uvodimo naknadu od po 300 KM mjesečno, a ovo je jedna od najvidljivijih demografskih mjera u povijesti županije. Iz resora zdravstva uskoro u funkciji izlazi digitaliziran sustav te elektronske zdravstvene kartice čime klasične iskaznice konačno odlaze u povijesti“.

Kroz preoteli mandat ministar Matić dao je osobit doprinos za razvoj i unaprjeđenje statusa zdravstvenih radnika kako bi se odlučili ostati u Središnjoj Bosni, unatoč tomu što susjedne države i zemlje Zapadne Europe nude uvjete koje naš sustav ne može dostići.

Kroz protekli mandat ministarstvo je obavilo ukupno po pet ciklusa pregovora s uposlenim u zdravstvu. I s nezavisnim strukovnim sindikatom i sindikatom doktora i stomatologa. Ukupno kroz navedeni broj ciklusa, za uposlene u zdravstvu je osigurano 12,5 milijuna KM više za povećanje prava koja su se realizirala kroz veću satnicu i kroz veći koeficijent. Valja napomenuti da su svi pregovori uspješno privedeni kraju te da nije bilo organiziranih štrajkova kroz protekli period. Ministarstvo sa ostalim ustanovama je pratilo financijske uvijete ostalih županija i dalo je svoj maksimum u smislu prava uposlenih, a da s druge strane ne bude ugroženo funkcioniranje sustava niti prava pacijenata. Nadalje, ministarstvo je redovito pratilo sa zavodima stanje i potrebe ustanova u smislu dodjeljivanja specijalizacija za pojedine ustanove, a i pojedince kroz razvoj osobne karijere pojedinih liječnika, što je rezultiralo smanjenim odlaskom i napuštanjem kvalitetnih kadrova s naših prostora“, rekao je Matić upitan o pravima zaposlenih u zdravstvu.

Matić je u zdravstvo došao iz sfere brzog realnog sektora, radio na digitalizaciji i učinkovitosti zdravstva

U svom prvom mandatu u Travniku, kao čovjek iz svijeta gospodarstva dao sam sve od sebe, ne da se prilagodim birokratskom aparatu, nego da birokratski aparat, gdje god mogu moderniziram i učinim učinkovitim. S potporom svojih ljudi vjerujem kako sam vrijedno radio na ispunjavanju postavljenih zadaća, što želim nastaviti i u budućnosti. U vremenu kada je naš hrvatski narod na povijesnoj prekretnici, u situaciji kada nas mnogi žele proglasiti nacionalnom manjinom i prava nam oduzeti važno je da ustrajno pobijedimo i na ovim izborima jer se sudbina BiH i cijele Europe ponovno definira, a u tome je važno da se čuje i hrvatski glas iz BiH, da naši predstavnici sjede za stolom i brane poziciju koju su naši branitelji krvlju očuvali devedesetih godina. Zato mi u Središnjoj Bosni, preko koje se uvijek „lome koplja“ velikih interesa moramo izabrati 10 zastupnika, legitimnih Hrvata u Sabor što je jamac hrvatskog obrazovanja, kulture i pariteta u svim stvarima sukladno ustavima i zakonima. S našom dijasporom koja se prijavila u velikom broju za izbore i našim ljudima u Središnjoj Bosni pokažimo kako nas ima, kako smo tu, kako se nismo odrekli Središnje Bosne. Odgovorimo svima ustrajnim radom i još jednom velikom pobjedom hrvatskoga naroda“, zaključio je Matić koji se nalazi na broju tri kandidacijske liste HDZ BiH i koalicijskih partnera za Opće izbore u BiH.