Srećko Petrović: Osvrt na ekonomsku situaciju, problemi nezaposlenosti kao i svakodnevna problematika mladih ljudi

Kandidat za Sabor ŽSB Srećko Petrović dao je osvrt na ekonomsku situaciju, problemi nezaposlenosti kao i svakodnevna problematika mladih ljudi

S obzirom da sam po struci ekonomist,osvrnut cu se i dati prioritet branši kojom se bavim i ono što profesionalno obnašam.

Istaknut cu kako sam dio realnog sektora,te sam u prethodnim godinama rada u privatnom poduzeću upoznao do detalja sve aspekte poslovanja jednog poduzeća,kao i sve probleme s kojima se suočavaju radnici u svom poslovanju.

Kao mlada osoba sam se suočio sa svim stvarima s kojima se suočavaju mlade osobe,prije svega najveći problem nezaposlenosti.

Prošao sam sve faze od volontiranja,stručnog osposobljavanja kao i do prvog zapošljavnja. Mišljenja sam da smo svi kreatori svoje sudbine,pa tako sam i sam odlučio uzeti stvari u svoje ruke,obišao desetine ako ne i više razgovora,probnih testiranja,pregovora o zapošljavanju te poslao na stotine prijava i mailova.

Odlučio da se zaposlim u realnom sektoru,i to danas s ponosom ističem,jer sam sa vlastitim znanjem i predanim radom izgradio neki status u društvu kao i na profesionalnom planu,svakodnevno sam upitan o mnogih mojih prijatelja,poznanika,kolega koji su napustili našu zemlju,zašto mi sve to treba,i s obzirom na moje osobne kvalifikacije,od poznavanja stranih jezika,magistarske diplome ekonomskog fakulteta,kao i do već stečenog iskustva ne napuštam također našu zemlju i ne idem na tržište europske unije.

No moja možda ponekad i neobjašnjiva volja,moja predanost i ljubav ovome gradu,mome malom mjestu i našoj zemlji daje meni samome odgovore zašto i kako.

Ovdje sam odlučio živjeti,formirao svoju obitelj jer sam ponosni suprug i otac dvoje djece,što smatram svojim životnim postignućem.Također kako sam i dijete poginulog branitelja,uspomena na mog oca,sve ono u što je on vjerovao,tjera me da ostajem ovdje,da radim živim i djelujem,pa shodno tome konkretno dajem i vašoj prosudbi,i stoga se borim i za bolji život svih nas.

S obzirom da smo u prethodnom razdbolju suočeni s najvećom globalnom krizom koja je nažalost pogodila i našu Bosnu i Hercegovinu,nakon recesije koja je pogodila sve,pa tako nije bila pošteđena ni naša Bosnai i Hercegovina,od pada BDP-a,nakon pandemije koja je sve opstruirala,utjecala na pad izvoza,potrošnje investicija. Nakon svega što se dogodilo,uslijedio je oporavak u 2021.god zahvaljući jakom oporavku vanjskih tržišta,kao i širenju domaće privatne potrošnje. No i dalje se suočavamo sa stalnim rizicima od rastućih cijena roba,potencijalno usporavanje kod svih ekonomskih partnera,te sve nestabilnije vanjsko okruženje.

Rad u općinskom vijeću općine Vitez

Kao aktualni općinski viječnik,upoznao sam funkcioniranje jedne općine,jednog grada,kao i gdje sam aktualno sudjelovao u svim procesima jedne lokalne zajednice.

Kao član kluba HDZ- BiH aktivno sam djelovao na svim aktualnim sjednicama,te uz zalaganje svih svojih kolega doprinio da donesmo odluke na dobrobit svih žitelja općine Vitez. Prije svega želim istaknuti neke odluke i incijative koje smo usuglašeni donijeli,koji su medijski prezentirani i naišli na dobar sluh kod stanovništva,nadalje ću također nastojati biti na raspolaganju svim stanovnicima.

Mandat u skupštini Županije Središnja Bosna

Ukoliko dobijem Vaše povjerenje na predstojećim općim izborima,i budem dio ekipe koja će obnašati manadat u razdoblju naredne 4 godine,moja politička agenda biti će kao i do sada za dobrobit radničke klase,od toga da samo zadovoljan radnik jamči opstojnost bilo kojeg naroda,pa tako i ponosnog hrvatskog naroda u Lašvanskoj doli,i,Središnjoj Bosni i BiH u cjelini.

Kako sam kao mladi čovjek u fazi gradnje obiteljskog doma,suočen sa svim poteškoćama,administrativnih i svih ostalih nedoumica kroz koje prolaze i ostali naši građani,trudit ču se na poboljšanju tih uvjeta.

Zalagat se za subvencije u vidu povećanja poreznih olakšica za mlade ljude za ostvarenje prve nekretnine,subevncije za naše mališane u subvenciji za putničke đačke karte,subvencije za roditelje koji svoju djecu šalju u vrtiće,povećanje porodiljnih naknada,i slično.

Svi se žalimo na demografski problem s kojim smo suočeni,no nikakvih konkretnih pomaka nije bilo od prethodno nabrojanih,koji bi bar malo potpomogli roditelje koji su suočeni sa svakodnevnim troškovima za navedene stvari.

Trudit ću se da budem dosljedan i opravdam vaše povjerenje.